Cucurbitacin
Cucurbitacin är ett ämne med mycket bitter smak som bildas av alla växter inom gurkfamiljen (Cucurbitaceae) och ämnet sägs fungera som försvar mot insekter. Halten cucurbitacin i dessa grönsaker är i normala fall mycket låg, men ibland kan halten öka kraftigt hos enstaka plantor och dessa frukter (grönsaker) får då en starkt bitter smak.
Det går inte att se på fruktens utseende om halten cucurbitacin är hög eller låg.
Symtom: Illamående, kräkningar, diarré som kommer inom ett par timmar. I svårare fall blodig avföring, kraftiga magsmärtor och magkramper. Normalt känner man snabbt den bittra smaken så att man i regel inte får i sig någon större mängd, därför kan symtom utebli.
Åtgärd
- Spotta alltid ut starkt bittra grönsaker från pumpa- resp. gurksläktet.
- Om stor mängd förtärts ge eventuellt medicinskt kol, ring Giftinformation för råd.
- Till sjukhus vid påtagliga eller långvariga kräkningar och diarréer.
Viktig information
Vi svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt
Allmänna/förebyggande frågor besvaras måndag-fredag kl 9-17 på telefonnummer 010-456 6700
Sjukvårdens telefonnummer:
Se Vårdpersonal