Träffyta för direktlänk till innehåll

Så undviker du svampförgiftning

Man som sitter vid ett träd och håller i en svampkorg

Efter regn kommer svamp – och många samtal om svampförgiftning

Antalet samtal till Giftinformationscentralen om svampförgiftning har hittills i augusti ökat markant. Det allra viktigaste medskicket till höstens svampplockare är att bara äta svamp som man med säkerhet vet är matsvamp.

Det verkar bli ett svampår i år. Att många har gett sig ut i skog och mark för att leta svamp är tydligt i samtalsstatistiken till Giftinformationscentralen, som hanterar förgiftningsfrågor från såväl allmänhet som från sjukvården.

– Samtalen i juli har ökat och redan efter första veckan i augusti så ser vi en kraftig ökning av antalet samtal jämfört med föregående år. Som det ser ut nu verkar det bli många samtal om svampförgiftning precis som tidigare typiska svampår, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.

Var säker på att det är en matsvamp du tänkt äta

För att undvika förväxling är det bra att lära sig några svampsorter i taget. Är du osäker ska du låta bli att äta den. Lär ditt barn att inte heller provsmaka svamp i skogen. En av de vanligaste orsakerna till svampförgiftning är att giftig svamp förväxlats med matsvamp. I allvarliga fall kan du få lever- eller njurskador och i värsta fall dö.

– Det finns några exempel på giftsvampar i den svenska skogen som kan ge allvarliga förgiftningar. Det handlar framför allt om lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting och toppig giftspindling. Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna och de kan förväxlas med bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar, fortsätter Peter Hultén. För att undvika de allra giftigaste svamparna - plocka inte vita och gröna svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.

Vanligaste symtomen på förgiftning med någon av de farligaste flugsvamparna är kraftiga diarréer och magsmärtor samt kräkningar. Dessa kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

Här kan du läsa om och se bilder på många giftiga svampar. Det finns även en broschyr med de giftigaste svamparna på över 30 olika språk. 

Fem råd vid svampplockning

  • Lär dig några svampsorter i taget och ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp.
  • Provsmaka inte, och lär ditt barn att aldrig smaka på svamp.
  • Plocka svamparna en och en, om du plockar slarvigt finns risk att få med giftiga svampar. Se till att den som rensar har tillräcklig kunskap om svamp.
  • Ring Giftinformationscentralen för råd. Om du misstänker att ditt barn har ätit av en giftig eller okänd svamp, ring Giftinformationscentralen via 112 för att få råd så fort som möjligt. Om du som vuxen har ätit misstänkt giftig svamp, ring Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 6700 för rådgivning dygnet runt. Kom ihåg att spara svampen, eftersom den kan behövas för identifiering.
  • Kontakta veterinären om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp.

Du kan må dåligt av svamp utan att vara förgiftad

Illamående och kräkningar kan förekomma efter att du har ätit svamp och behöver inte betyda att svampen var giftig. Svamp är hårdsmält föda och en känslig färskvara. Därför kan svamp i maten leda till att du mår dåligt, utan att du har blivit förgiftad av den.

Vanliga symtom vid svampförgiftning

Vanliga symtom på svampförgiftning kan vara kraftiga vattentunna diarréer och kräkningar. Dessa kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

Viktig information

Viktig information

När det är akut

112

Begär giftinformation
Dygnet runt

I mindre akuta fall

010-456 6700

För allmänheten
Dygnet runt

Vi svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt

Allmänna/förebyggande frågor besvaras måndag-fredag kl 9-17 på telefonnummer 010-456 6700 

Sjukvårdens telefonnummer:
Se Giftinfo - För läkare