Träffyta för direktlänk till innehåll

Så undviker du svampförgiftning

Man som sitter vid ett träd och håller i en svampkorg

Ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp

För att undvika förväxling är det bra att lära sig några svampsorter i taget. Är du osäker ska du låta bli att äta den. Lär ditt barn att inte heller provsmaka svamp i skogen. En av de vanligaste orsakerna till svampförgiftning är att giftig svamp förväxlats med matsvamp. I allvarliga fall kan du få lever- eller njurskador och i värsta fall dö. Fem exempel på giftsvampar i den svenska skogen som kan ge allvarliga förgiftningar är lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting, toppig giftspindling och stenmurkla.

Här kan du läsa om och se bilder på våra giftigaste svampar. Det finns även en broschyr med de giftigaste svamparna på över 30 olika språk att ladda ner och vid behov skriva ut. 

Giftinformationscentralen svarar på frågor om förgiftningar dygnet runt alla årets dagar.

Du kan må dåligt av svamp utan att vara förgiftad

Illamående och kräkningar kan förekomma efter att du har ätit svamp och behöver inte betyda att svampen var giftig. Svamp är hårdsmält föda och en känslig färskvara. Därför kan svamp i maten leda till att du mår dåligt, utan att du har blivit förgiftad av den.

Fem råd vid svampplockning

  • Ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp.
  • Provsmaka inte, och lär ditt barn att aldrig smaka på svamp.
  • Ta en bild. Om olyckan är framme och ditt barn exempelvis har smakat på en svamp, ta gärna bilder av svampen och omgivningen där svampen växer. De kan vara till hjälp om svampen måste identifieras. Då behöver Giftinformationscentralen veta så mycket som möjligt om svampens utseende och hur det såg ut i naturen runt omkring. Bilder kan ibland vara till hjälp även om svampen är tillagad.
  • Ring Giftinformationscentralen för råd. Barn och vuxna kan reagera olika mycket av att äta giftig svamp. Om du misstänker att ditt barn har ätit av en giftig eller okänd svamp, ring Giftinformationscentralen via 112 för att få råd så fort som möjligt. Om du som vuxen har ätit misstänkt giftig svamp, ring Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 6700 för rådgivning dygnet runt. Kom ihåg att spara svampen, eftersom den kan behövas för identifiering.
  • Kontakta veterinären. Om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp ska du kontakta en veterinär så fort som möjligt.

Fem av de farligaste giftsvamparna i svenska skogar

  • Lömsk flugsvamp
  • Vit flugsvamp
  • Gifthätting
  • Toppig giftspindling
  • Stenmurkla

Viktig information

Viktig information

När det är akut

112

Begär giftinformation
Dygnet runt

I mindre akuta fall

010-456 6700

För allmänheten
Dygnet runt

Vi svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt

Allmänna/förebyggande frågor besvaras måndag-fredag kl 9-17 på telefonnummer 010-456 6700 

Sjukvårdens telefonnummer:
Se Giftinfo - För läkare