Träffyta för direktlänk till innehåll

Snoka rätt på fakta innan ormen är framme

Att huggormarna letat sig fram i vårvärmen är tydligt när samtalen om huggormsbett nu ökar till Giftinformationscentralen. Uppemot 400 personer vårdas varje år på sjukhus till följd av huggormsbett. Många behöver motgift.

Giftinformationscentralen gör riskbedömningar och ger råd vid akuta förgiftningstillstånd. Rekordåret 2018 togs 1225 samtal emot om huggormar, jämfört med 942 samtal under 2023. Hittills i år har Giftinformationscentralen tagit emot 95 frågor i ämnet, och antalet väntas snart stiga. I juni, juli och augusti kan huggormarna vara väldigt aktiva, och framför allt om det är varmt väder.

Var på hugget när ormen bitit

– Det är ännu tidigt på året så huggormarna är fortfarande lite slöa, men har man oturen att träffa på en huggorm och blir biten så är det viktigt att vara på hugget. Ring genast 112 och begär Giftinformation. Håll den utsatta kroppsdelen stilla för att minska risken att giftet snabbt sprids i kroppen, säger Peter Hultén, Giftinformationscentralen.

Avgörande att söka vård snabbt

De första timmarna efter ett huggormsbett är mest kritiska. Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande så det går inte att stanna hemma och invänta symtom. Alla huggormsbitna bör observeras på sjukhus, för att eventuella reaktioner snabbt ska kunna behandlas med ett effektivt motgift. Tack vare motgiftet är dödsfall mycket ovanliga. 2023 inträffade det första dödsfallet sedan 1994 då en huggormsbiten person inte uppsökte sjukhus.

– Redan tidigt kan man bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor, men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetande. Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén.

Om du är osäker på om du blivit biten av en huggorm, ring 112 och begär Giftinformation för riskbedömning och råd. Man ser oftast två små instickshål där ormen bitit. Om du blir allmänpåverkad eller om det svullnar kring bettstället är det viktigt att snabbt uppsöka sjukhus.

Omönstrad orm kan också vara farlig

Det är vanligt att huggormen förväxlas med snok. Huggormen gillar soliga, steniga platser medan snoken föredrar vatten och fuktmarker. Huggormen känns igen på sicksack-mönster men på vissa är mönstret inte lika tydligt då det finns bruna, svartgråa och helsvarta individer. Snoken har ljusa fläckar bakom huvudet och biter sällan då den slingrar sig bort. Ett bett efter en snok ger inte två instickshål utan ser ut som ett bett med tandrader.

När någon har blivit biten av en orm:

  • Ring 112.
  • Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.
  • Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.
  • Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.
  • Lämna bettstället i fred.

Fem små fakta och tips:

  • Små ormar är också farliga.
  • Huggormar är fridlysta.
  • Huggormar kan både simma och klättra.
  • Plocka aldrig upp ormar.
  • Vistas du i mark där huggormar kan finnas, använd lämpliga skor (ej gymnastikskor) eller stövlar som kan skydda mot ormbett.

Giftinformationscentralen är en nationell expertenhet inom akuta förgiftningar. Uppdraget är att sprida kunskap till allmänhet och sjukvård om förebyggande åtgärder, risker, diagnos och behandling av förgiftningar. En av kanalerna är den dygnet-runt öppna telefonrådgivning som funnits sedan 1960-talet. Där svarar apotekare och läkare på akuta frågor om förgiftningar dygnet runt, året om. Du når oss via 112 eller 010-456 67 00.

Viktig information

Viktig information

När det är akut

112

Begär giftinformation
Dygnet runt

I mindre akuta fall

010-456 6700

För allmänheten
Dygnet runt

Vi svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt

Allmänna/förebyggande frågor besvaras måndag-fredag kl 9-17 på telefonnummer 010-456 6700 

Sjukvårdens telefonnummer:
Se Giftinfo - För läkare