Bittermandel

Prunus dulcis v. amara

Innehåller amygdalin som kan utveckla cyanväte efter förtäring. Den inre kärnan i aprikos, persika, plommon, körsbär m fl innehåller också amygdalin.

Allvarliga förgiftningar är ovanliga. Risken att förgiftas av bittermandel vid t.ex. feldosering i bakverk som upphettats i ugn är mycket liten, då det giftiga ämnet förångas i ugnsvärmen.

Symtom: Magbesvär. Vid förtäring av stor mängd eventuellt även andra symtom.

 Första hjälpen vid förgiftning

Om någon smakat på bittermandlar

  • Om mer än ett par mandlar förtärts, ge medicinskt kol och kontrollera risken hos Giftinformation.

Viktig information

När det är akut

112

Begär giftinformation

Vi svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt

Allmänna och förebyggande frågor besvaras på kontorstid måndag-fredag kl 9-17

Frågor om djur besvaras i mån av tid måndag-söndag kl 9-19