Bittermandel

Prunus dulcis v. amara

Innehåller amygdalin som kan utveckla cyanväte efter förtäring. Den inre kärnan i aprikos, persika, plommon, körsbär m.fl. innehåller också amygdalin.

Allvarliga förgiftningar är ovanliga. Risken att förgiftas av bittermandel vid t.ex. feldosering i bakverk som upphettats i ugn är mycket liten, då det giftiga ämnet förångas i ugnsvärmen.

Symtom: Magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré). Vid förtäring av stor mängd eventuellt även andra symtom.

 Första hjälpen vid förgiftning

Om någon smakat på bittermandlar

  • Om mer än ett par mandlar förtärts, ge medicinskt kol och ring Giftinformation och kontrollera risken.

Viktig information

När det är akut

112

Begär giftinformation

Vi svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt

Allmänna och förebyggande frågor besvaras på kontorstid måndag-fredag kl 9-17

Från och med 1 juli 2018 har Giftinformationscentralen inte längre möjlighet att svara på frågor om förgiftade djur