Bittermandel
Prunus dulcis v. amara
Bittermandel innehåller amygdalin som kan utveckla cyanväte efter förtäring. Den inre kärnan i aprikos, persika, plommon, körsbär med flera innehåller också amygdalin.
Allvarliga förgiftningar är ovanliga. Risken att förgiftas av bittermandlar vid till exempel feldosering i bakverk som upphettats i ugn är mycket liten, då det giftiga ämnet förångas i ugnsvärmen.
Symtom: Magbesvär (till exempel ont i magen, illamående, kräkningar och diarré). Vid förtäring av stor mängd eventuellt även andra symtom.
Första hjälpen vid förgiftning
Om ett litet barn smakat på bittermandlar
- Om mer än ett par mandlar förtärts, ge medicinskt kol och ring Giftinformation och kontrollera risken.
Om ett litet barn smakat på bittermandlar
- Om mer än ett par mandlar förtärts, ge medicinskt kol och ring Giftinformation och kontrollera risken.
Viktig information
Vi svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt
Allmänna/förebyggande frågor besvaras måndag-fredag kl 9-17 på telefonnummer 010-456 6700
Sjukvårdens telefonnummer:
Se Vårdpersonal