Träffyta för direktlänk till innehåll

Bittermandel

Prunus dulcis v. amara

Innehåller amygdalin som kan utveckla cyanväte efter förtäring. Den inre kärnan i aprikos, persika, plommon, körsbär m.fl. innehåller också amygdalin.

Allvarliga förgiftningar är ovanliga. Risken att förgiftas av bittermandlar vid t.ex. feldosering i bakverk som upphettats i ugn är mycket liten, då det giftiga ämnet förångas i ugnsvärmen.

Symtom: Magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré). Vid förtäring av stor mängd eventuellt även andra symtom.

Kors Ett vitt kors, symbol för första hjälpen   Första hjälpen vid förgiftning

Om ett litet barn smakat på bittermandlar

  • Om mer än ett par mandlar förtärts, ge medicinskt kol och ring Giftinformation och kontrollera risken.

Om ett litet barn smakat på bittermandlar

  • Om mer än ett par mandlar förtärts, ge medicinskt kol och ring Giftinformation och kontrollera risken.

Viktig information

När det är akut

112

Begär giftinformation
Dygnet runt

I mindre akuta fall

010-456 6700

För allmänheten
Dygnet runt

Vi svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt

Allmänna/förebyggande frågor besvaras måndag-fredag kl 9‍‍-17 på telefonnummer 010‍-‍456 6700

Sjukvårdens telefonnummer:
Se Vårdpersonal