Om kampanjen

Både personal inom hälso- och sjukvården och privatpersoner vänder sig till Giftinformationscentralen med frågor om förgiftningar av olika slag. Under senare år har antalet frågor som handlar om lustgas som använts i berusningssyfte ökat påtagligt. Lustgas uppfattas i allmänhet ofarligt att använda, bland annat eftersom försäljning är tillåtet. Att använda lustgas utanför sjukvården kan dock innebära allvarliga risker för hälsan. Frekvent och långvarigt bruk kan till exempel leda till nervskador, psykiatriska problem och blodproppar. Köldskador och svimning med risk för fallskador är andra risker som den som använder lustgas som berusningsmedel utsätter sig för.
I dagsläget är lustgas inte klassat som narkotika, eller förbjudet på annat sätt. Men nyligen lade regeringen fram ett förslag till riksdagen om att det ska bli förbjudet att sälja lustgas till någon under 18 år, och att lustgas i övrigt bara ska få säljas i begränsade mängder eller för användning i näringsverksamhet. Lustgas ska inte heller få säljas om det finns anledning att anta att den ska användas som berusningsmedel. Om riksdagen röstar igenom förslaget väntas ett sådant förbud gälla från och med 1 juli 2025.
I väntan på att lagstiftning finns på plats har regeringen gett Giftinformationscentralen (Läkemedelsverket), Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna i uppdrag att sprida information och upplysa om de skador som kan uppstå om man använder lustgas i berusningssyfte.
Vi sprider information om riskerna med lustgas som berusningsmedel på olika sätt. Under våren 2025 genomför vi bland annat kampanjer på sociala medier för att särskilt nå äldre ungdomar och vuxna upp till 40 år eftersom Giftinformationscentralens statistik visar att det är dessa åldersgrupper som mest söker vård till följd av lustgasanvändning.
Kommunikationsinsatserna kompletteras med kunskapshöjande insatser riktade till vårdnadshavare, hälso-och sjukvården samt andra yrkesgrupper som möter ungdomar och vuxna.
Viktig information
Vi svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt
Allmänna/förebyggande frågor besvaras måndag-fredag kl 9-17 på telefonnummer 010-456 6700
Sjukvårdens telefonnummer:
Se Vårdpersonal