Allt vanligare att små barn skadas allvarligt av propplösare
Antalet samtal från sjukhus med allvarliga fall där små barn har fått i sig starkt frätande propplösare har ökat de senaste åren. Detta visar samtalsstatistik från Giftinformationscentralen, som uppmanar föräldrar att förvara en av hemmets farligaste produkter oåtkomligt för barn. Det starkt frätande ämnet skadar slemhinnan och kan leda till livshotande skador på luftvägar och matstrupe.
Propplösare är en vanlig produkt i hemmet och går att köpa i butikshyllan på en vanlig mataffär. Produkten används för att rensa avlopp från fett, hår, tvål och matrester. Propplösare är ofta starkt frätande och även små mängder kan leda till svåra skador och respiratorvård. Medlen kan snabbt ge allvarliga och bestående frätskador i mun, matstrupe, ögon och på huden. Under förra året fick Giftinformationscentralen 96 frågor om barn mellan 0–9 år som fått i sig frätande propplösare. Majoriteten av barnen fick uppsöka sjukhus.
Viktigt att uppsöka sjukvård
– Vi har på sistone haft flera samtal om allvarliga sjukhusfall där barn har fått i sig propplösare, säger Lovisa Östberg vid Giftinformationscentralen. Vi har också blivit kontaktade av Astrid Lindgrens barnsjukhus som har behandlat ett ökande antal små barn med allvarliga skador av propplösare det senaste året. Det finns risk att slemhinnorna i mun och svalg svullnar kraftigt så att man får svårt att andas och behöver respiratorvård.
Det händer att barn behöver ligga i respirator i flera dygn. Frätskador i matstrupen kan leda till att barnet inte kan äta via munnen utan får sondmatas i månader medan skadorna läker. Efter läkningen kan det krävas upprepade behandlingar där barnet behöver sövas igen.
Propplösare ska förvaras oåtkomligt
Förpackningarna är ofta färgglada och innehållet kan se ut som godis eller socker. Det kan vara en av anledningarna till att nyfikna små barn lockas till att smaka på de farliga produkterna. Giftinformationscentralen uppmanar till försiktighet om propplösare ska användas.
– De här produkterna ska förvaras oåtkomligt för barn, helst i ett låst skåp, säger Lovisa Östberg. Om olyckan ändå är framme och ditt barn har fått i sig propplösare, ska du genast skölja ur munnen och ge lite dryck. Det är viktigt att inte framkalla kräkning, eftersom det i stället kan förvärra skadorna när man fått i sig en frätande produkt. Ring därefter 112, oftast krävs ambulanstransport in till sjukhus.
Giftinformationscentralen svarar på frågor från allmänheten och sjukvården dygnet runt, året runt. För allmänheten gäller:
- När det är akut: ring 112 och begär giftinformation
- I mindre akuta fall går det bra att ringa 010-456 6700
Viktig information
Vi svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt
Allmänna/förebyggande frågor besvaras måndag-fredag kl 9-17 på telefonnummer 010-456 6700
Sjukvårdens telefonnummer:
Se Vårdpersonal